Временната комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение

...
Временната комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение
Коментари Харесай

Заради липса на кворум: Първото заседание на комисията за имунитетите се провали

Временната комисия по настояванията на основния прокурор  за предоставяне на позволение за наказателни преследвания на четирима депутати – Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от Движение за права и свободи, не събра кворум за осъществяване на първото си съвещание. На него участваха петима от определените осем членове на комисията.

Според решението за основаването ѝ , съставът би трябвало да е от 12 депутати, излъчени на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. От две политически сили – „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “, обаче не показаха свои представители.  Не беше определено и управление на краткотрайната комисия .

Никола Минчев (ПП-ДБ) изясни  пред публицисти, че в комисията са спорили дали кворумът би трябвало да се дефинира по отношение на осем определени членове или по отношение на 12 и в последна сметка избраният за ръководител Хамид Хамид е решил, че няма кворум и по тази причина съвещанието изобщо не е било намерено.

Пред сътрудниците си от комисията Хамид Хамид прикани ПП-ДБ да внесат план на решение за изменение на предмета на краткотрайната комисия, защото Кирил Петков непринудено се е отказал от имунитета си. Той прикани и да се избере управление на комисията.

Хамид сподели, че ще предложи на ръководителя на парламента  Росен Желязков да изиска позволение от наблюдаващите прокурори материалите по трите каузи да бъдат обсъждани на открити съвещания.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изрази опасения,  че разгласяването на информация би попречило на процеса в правосъдна фаза.
Същото безпокойство изрази и Николай Дренчев от „ Възраждане “. Това, което видяхме през днешния ден, е това, което беше на записите – че ще има „ опит за изпиране на имунитетите “, разяснява той.

След съвещанието Никола Минчев изрази пред публицисти персоналното си мнение, че Кирил Петков самичък се е отказал от имунитета си и няма потребност от преднамерено решение за смяна на обсега на комисията. Според него поради несъстоялото се съвещание няма да се забави работата на комисията, чийто краен период е 18 юли.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР